KONFERENCIA FELHÍVÁS

A hazai termelővállalatok gazdasági és jogi kihívásai a XXI. században

2020. április 24. péntek
 

 

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar, Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara hagyományteremtő céllal, első alkalommal rendezi meg „A hazai termelővállalatok gazdasági és jogi kihívásai a XXI. században” címet viselő konferenciáját Pécsett, a PTE ÁJK-KTK campuson, 2020. április 24-én, pénteken.


A szervezők az alább felsorolt témakörökben 2020. február 15-ig várják oktatók, doktoranduszok, valamint kamarai képviselők jelentkezését szakmai-tudományos előadás megtartására. A rendezvényen a plenáris ülést követően a szekcióülések egymással párhuzamosan fognak zajlani. A plenáris előadások időbeni terjedelme nem lépheti túl a 30, a szekcióelőadások hossza pedig a 20 percet.


Regisztrálni a vallalati.konferencia@gmail.com címre küldött e-maillel, az előadó nevének, beosztásának és az előadás címének megadásával, továbbá egy maximum 150 szavas absztrakttal lehetséges. Az e-mailben lehetőség van a preferált szekció megjelölésére is.

A konferenciával kapcsolatban esetlegesen felmerült további kérdéseket is a megjelölt e-mail címre kérjük elküldeni.

Az eseményre minden érdeklődőt, vállalkozót, gazdasági és jogi szakembert szeretettel várnak a szervezők!

Pécs, 2019. december 6.

 

„A kutatást az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programja finanszírozta, a Pécsi Tudományegyetem 4. - A hazai vállalatok szerepének növelése a nemzet újraiparosításában - tématerületi programja keretében.”

SZEKCIÓK


1. Digitális világunk előnyei és veszélyei a termelőiparban, avagy amit egy KKV-nak tudni kell
A XXI. század talán legnagyobb kihívása a digitális világ helyes, biztonságos és jogszerű felhasználásának elsajátítása. Nincs ez másként a vállalatoknál sem: szinte minden gazdasági társaság működéséhez elengedhetetlen a különböző internetes és elektronikus platformok igénybevétele, legyen szó infokommunikációs célokról, vagy éppen pénzügyi tranzakciókról. A fintech egyre nagyobb mértékben hatja át a pénzügyeket és a mindennapokat is, így mélyebb megismerése elősegítheti a profitorientált működést is. Szintén növekvő tendenciát mutat a távmunka és a home office elterjedése immár hazánkban is, aminek alkalmazása esetén a folyamatosan bővülő szabályozással a vállalatoknak kiemelkedő fontosságú napra késznek lenniük. Amennyiben pedig a céges munkavégzés minden területén megjelenik az internet, úgy a GDPR mellett sem mehetünk el szó nélkül.


2. A migrációs hullám gazdasági következményei, jogi vonulatai, hatása az uniós munkaerőpiacra a termelőiparban, munkajogi szabályozások
A migráció mindig is egy folyamatosan zajló társadalmi jelenség volt, időnként intenzívebb, néha pedig visszafogottabb tendenciával. A legutóbbi migrációs hullám több kérdést is felvetett az Európai Unióban, mind jogi, mind gazdasági szempontból. Vajon e jelenség milyen hatással bír a jelenünkre és mit várhatunk a jövőben az EU-s és hazai munkaerőpiacon, termelőiparban, hogyan fogja kezelni a jelenséget az emberi erőforrás menedzsment és a munkajog?


3. A vállalatok számviteli, adózási és HR kérdései
Megfelelő anyagi háttér és munkaerő. E kettő nélkül nem létezik vállalkozás. Azonban, ha a kezdeti siker elérkezett és a vállalkozás elindult, miden gazdasági társaság szembesült már különböző nehézségű pénzügyi és számviteli feladatokkal, esetleg audittal. E kérdéskörök jogszabályi háttere folyamatosan változik, ami a cégektől is folyamatos megújulást, naprakészséget kíván. Akárcsak a munkavállalóktól. A vállalatok pénzügyei mellett ugyanis a vállalkozás lelkét is folyamatosan fejleszteni, teljesítményértékelni szükséges. Ha pedig esetlegesen bizonyos vállalati feladatok kiszervezése mellett dönt a cég, akkor külföldi partnerek esetén nem árt, ha a nemzetközi szerződésekhez is ért valaki.

4. Gazdasági ügyek az igazságszolgáltatásban
Nem is olyan ritkán megesik, hogy nem csak magánszemélyként, hanem gazdasági társaságként, jogi személyként vesz részt valaki az igazságszolgáltatásban. Kétszer legalábbis minden bizonnyal: megalapításkor és megszüntetéskor senki sem kerülheti el a cégbíróságot. Egy polgári peres eljárás is bármikor bekövetkezhet még a legprecízebb vállalat életében is, ahol nagy valószínűséggel szakértői kamarák tagjaival és magánszakértőkkel is szembesülhetnek. Leggyakoribban mégis talán a munkaügyi jogviták résztvevői, ugyanakkor nem kizártak a békéltetőtestületi eljárások, valamint a fogyasztóvédelmet érintő esetek sem.